De Ensors: het jaarlijkse evenement van en voor de Vlaamse audiovisuele creatiesector

donderdag 07 juni 2018 Nieuws

De Ensors: het jaarlijkse evenement van en voor de Vlaamse audiovisuele creatiesector

De Ensors, de Prijzen van de Vlaamse Film die Filmfestival Oostende sinds 2010 jaarlijks organiseert, worden ondergebracht in een nieuwe structuur. De oprichting van vzw De Ensors komt er na nauw overleg met, en met de onvoorwaardelijke steun van de volledige Vlaamse audiovisuele creatiesector. Terwijl film ook in de toekomst centraal blijft staan, gaan er vanaf dit jaar ook enkele prijzen naar opmerkelijke prestaties op het vlak van televisiereeksen. Het Gala van De Ensors vindt plaats op zaterdag 15 september, tijdens de slotdag van Filmfestival Oostende.

 

In 2010 nam Filmfestival Oostende het initiatief voor de organisatie van een jaarlijks feest om de prestaties van de filmsector in de schijnwerpers te plaatsen. De Vlaamse Filmprijzen werden De Ensors en het jaarlijkse gala in het Kursaal van Oostende, als feestelijke afsluiter van het festival, groeide uit tot een vaste waarde in de Vlaamse filmwereld.

De Ensors sloten perfect aan bij het DNA van Filmfestival Oostende dat vanaf zijn ontstaan steeds ruim aandacht schenkt aan talent van eigen bodem. Hierdoor konden er niet alleen steeds nauwere banden worden gesmeed met de audiovisuele sectororganisaties maar tevens ook met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Naast een stijgende bekendheid bij het brede publiek staan De Ensors vandaag symbool voor de groeiende internationale erkenning van de Vlaamse audiovisuele creatiesector.

Van bij de aanvang van het initiatief had de organisator van Filmfestival Oostende, Les Films du Bord de Mer vzw, de bedoeling om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren waarbij alle belanghebbenden uit de Vlaamse audiovisuele creatiesector nauw betrokken zijn. De voorbije maanden werd dit geconcretiseerd.

Om De Ensors alle kansen te bieden om zich verder te ontwikkelen werd er overlegd met de Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisie Producenten (VOFTP), de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, de Belgian Society of Cinematographers (SBC), Montage.be,  de Belgian Screen Composers Guild en de Acteursgilde. Alles werd afgestemd met het VAF en dit had uiteindelijk een aantal concrete stappen tot gevolg:

  • De oprichting van vzw De Ensors die de volledige organisatie van De Ensors op zich neemt, inclusief het Gala. De leden van deze vereniging zullen bestaan uit vertegenwoordigers van alle audiovisuele beroepsorganisaties: de VOFTP, de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, SBC, Montage.be, de Belgian Screen Composers Guild,  de Acteursgilde en vertegenwoordigers van Les Films du Bord de Mer vzw.
  • De oprichting van een Ensoracademie waarbij alle professionals uit de audiovisuele sector kunnen toetreden en meestemmen voor de nominaties van De Ensors.
  • De uitwerking van een juryreglement waarbij in de toekomst niet alleen gestemd zal kunnen worden voor film, maar ook voor tv-reeksen.
  • De uitwerking van een actieplan, in overleg met het VAF, waarbij het de ambitie is om doorheen het jaar De Ensors nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Het oorspronkelijke bericht kan je hier lezen op de site van het VAF.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws, evenementen, kortingen en wedstrijden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


SCHRIJF JE IN

Contacteer ons

Lid worden

Wie kan er lid worden? Heb je de afgelopen 5 jaar een scenario verkocht of er auteursrechten voor ontvangen, dan kun je volwaardig lid worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kun je aspirant-lid worden.

Leden genieten van tal van voordelen:
  • Online toegang tot scenario’s van Vlaamse films en reeksen
  • Kortingen voor filmfestivals en evenementen

De beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen

Auteursrechten

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen.

De scenarist in beeld

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk?

Professionalisering

Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing.

Prijzen

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt.

Opleidingen

Dit jaar willen we ons ook focussen op de opleidingen in het reguliere onderwijs.

Internationaal

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen.