VAF scherpt reglement scenariosteun aan: scenarist beter beschermd

vrijdag 19 mei 2023 Nieuws

VAF scherpt reglement scenariosteun aan: scenarist beter beschermd

 

Scenariosteun van het VAF is er om scenaristen en scenaristenteams in staat te stellen hun film, serie (fictie/animatie) of documentaire te ontwikkelen en uit te schrijven.

Tot op de dag van vandaag bereiken ons echter verhalen van scenaristen die op problemen of discussies stoten bij het aanvragen of uitbetaald krijgen van scenariosteun. Jammer genoeg gaat het daarbij vaak om producenten die vanuit een machtspositie een deel van de koek opeisen met als argument dat zij meewerken aan de ontwikkeling van het project, feedback en advies geven, de scenarist sturen, enzovoorts.
 
Dat mag belangrijk werk zijn, daar is de scenariosteun niet voor bedoeld. Op ons verzoek heeft het VAF haar reglement aangescherpt. Het is een broodnodige verduidelijking en aanpassing die de scenarist beter tegen misbruik beschermt. 
 
We lijsten hieronder kort de highlights op. Lees evenwel ook zeker de volledige tekst en houd deze steeds bij de hand wanneer er discussie mocht ontstaan over de verdeling van een toegekende scenariopremie.
 
Belangrijkste punten:
  • bij scenariosteun moet het volledige bedrag naar de scenarist(en) gaan — óók als de steun via de producent wordt uitbetaald
  • scenariosteun wordt voortaan per default rechtstreeks aan de scenarist uitbetaald. Als daarvan wordt afgeweken en de steun toch via de producent wordt uitbetaald, dan dient een door alle partijen ondertekend document te worden voorgelegd waarin producent én scenarist(en) de voorwaarden van betaling en besteding van het bedrag vastleggen. (Daarbij kan het dus enkel gaan om de modaliteiten van de betaling aan de scenarist(en): de verdeling van het bedrag onder de scenaristen indien het om een team gaat, de werkzaamheden die tegenover de uitbetaling van een bepaalde schijf van het bedrag staan, enz.)
  • bij ontwikkelingssteun ligt het minimale deel van de toegekende steun vast dat naar werkzaamheden aan het scenario moet gaan: bij steun van het Filmfonds gaat het om minimaal 35.000 euro, bij het Mediafonds om 2/3 (bij fictie en animatie) en 1/2 (bij documentaire) van de toegekende steun.
    'Werkzaamheden aan het scenario' betekent hier: betaling van scenarist(en), scriptdoctoring, scriptediting,... Het scenariodeel mag niet gebruikt worden voor: vertalingen, verwerving van rechten, dossierkosten, producentenfees of deelname aan opleidingen…

We raden iedereen uitdrukkelijk aan om elke poging die een loopje neemt met het reglement aan het VAF en/of aan ons te melden. Mail het naar: info@scenaristengilde.be
 
De Scenaristengilde zet zich reeds 20 jaar in voor de belangen van de scenarist. Mede op onze vraag zijn de middelen voor scenario binnen het VAF de laatste tien jaar gevoelig gestegen. Het spreekt dan ook voor zich dat we willen toezien op een correcte aanwending van deze middelen. Het verheugt ons dat we het VAF hierin als een trouwe partner vinden. Langs deze weg wensen we hen dan ook te bedanken voor deze belangrijke toelichting/aanpassing van hun reglement.

 

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws, evenementen, kortingen en wedstrijden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


SCHRIJF JE IN

Contacteer ons

Lid worden

Wie kan er lid worden? Heb je de afgelopen 5 jaar een scenario verkocht of er auteursrechten voor ontvangen, dan kun je volwaardig lid worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kun je aspirant-lid worden.

Leden genieten van tal van voordelen:
  • Online toegang tot scenario’s van Vlaamse films en reeksen
  • Kortingen voor filmfestivals en evenementen

De beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen

Auteursrechten

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen.

De scenarist in beeld

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk?

Professionalisering

Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing.

Prijzen

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt.

Opleidingen

Dit jaar willen we ons ook focussen op de opleidingen in het reguliere onderwijs.

Internationaal

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen.